Wat is Indie-muziek?

Indie is een verzamelnaam voor op rock georiënteerde kunstmuziek die zich laat karakteriseren door een voorliefde voor het experiment. De naam komt van het Engelse woord independent.

Indiemuziek kan vrij divers zijn, van ambient tot heavy metal, maar meestal bedoelt men indierock, met artiesten die niet in een ‘hokje’ gezet kunnen worden. Het is een postmodern genre.

Veel indieartiesten zijn wel verbonden aan platenmaatschappijen. Met hun imago zetten ze zich af tegen de massacultuur. Een minder marketinggevoelige term voor grensverleggende rockmuziek is experimentele rock.

In Amerika werd deze muziek vooral populair onder studenten en werd in de jaren tachtig college rock genoemd.

Begin jaren negentig werd de lo-fi-stroming populairder door de komst van de relatief goedkope Porta-viersporencassetterecorders. Plotseling was het voor veel muzikanten mogelijk om thuis, in plaats van in een dure studio, hun muziek vast te leggen

Halverwege jaren negentig ontstond de post-rock. Post-rock is vaak instrumentaal en heeft lang uitgerekte composities, afwijkend van het couplet-refrein-couplet principe.

Halverwege het eerste decennium van deze eeuw begint Vincent Moon op het Franse weblog La Blogotheque een serie videoreportages van toonaangevende indierock-acts. De serie ontwikkelt zich in een snel tempo tot over de honderd reportages van vrijwel elke band die tegenwoordig naam maakt in dit muziekcircuit. Moon vervult hiermee een soort spilfunctie zoals John Peel dat was als radio-dj.

Subgenres

Indie wordt vaak onderverdeeld in meerdere subgenres, zoals:

  • Post-rock: sferische gitaarmuziek met vaak lange nummers.
  • Lo-fi: muziek waarbij bewust wordt gewerkt met eenvoudige of amateuristische opnameapparatuur.
  • IDM: gecompliceerde computermuziek die niet altijd dansbaar bedoeld is.
  • Indietronica: rustige elektronische muziek, onder meer geïnspireerd door Kraftwerk, met zanglijnen die eerder aan pop/rock doen denken.
  • New Weird America: Een genre dat zich kenmerkt door eclectisme, een cross-over van experimentele rock, psychedelische rock, polyritmiek, singer-songwriter en elektronische muziek.

Verspreiding

Indie wordt gekenmerkt door een grote Do-It-Yourself-mentaliteit: de platenlabels (‘independents’) zijn vaak vrij klein en vinden de kwaliteit en originaliteit van de muziek vaak belangrijker dan het commerciële gewin. Veel indiebandjes beginnen vaak met thuis opnames te maken met een bandrecorder, en tegenwoordig ook vaak via de computer. Een deel van de muzikanten blijft ook op die manier werken en brengt al haar muziek in eigen beheer uit, deze muzikanten noemt men ook wel hometapers. Indiemuziek is lang niet altijd te vinden in de grote platenzaken en veel liefhebbers wijken dan ook vaak uit naar meer gespecialiseerde winkels.

Indie en het internet

De opkomst van het internet aan het eind van de jaren negentig was van grote betekenis voor de indiescene: via het internet werd het voor veel platenlabels veel gemakkelijker om hun muzikanten onder de aandacht te brengen. Er werd een aantal muziektijdschriften op het web opgericht die zich exclusief richtten op indiemuziek. Het bekendste voorbeeld hiervan is Pitchfork Media, een Amerikaans webzine dat bijzonder invloedrijk is bij de promotie van indiemuziek. Andere (kleinere) webzines zijn onder meer Tiny Mix Tapes en Almost Cool. MP3 bleek een ideaal medium te zijn voor platenlabels om hun muziek te promoten.

Bekende webzines in Nederland zijn onder meer 3VOOR12, het webzine van de VPRO, en Kindamuzik. In Vlaanderen speelt Studio Brussel een belangrijke rol bij het promoten van alternatieve muziek, net als webzines als Digg* en Goddeau.