fbpx

Audiostreaming

MAX Wikis > Audiostreaming

Spotify

Catalogus: 35 miljoen nummers
Prijzen: gratis met reclame, 10 euro per maand zonder, 15 euro voor familie
Geluidskwaliteit: 320 kilobits per seconde

Het van origine Scandinavische bedrijf, dat in 2006 begon maar pas in 2018 voor het eerst winst boekte, telt bijna 100 miljoen betalende gebruikers. Spotify heeft drie soorten abonnementen: gratis, voor één persoon en voor een familie. In dat laatste abonnement kun je met maximaal zes gezinsleden audio streamen, mits je op hetzelfde adres woont.

Streams worden aangeboden in het Ogg-formaat 160 kbps. Bij de Premium versie is dat zelfs 320 kbps. Ogg is volgens sommigen superieur aan de MP3. Laten we daar niet over gaan discussiëren, de geluidskwaliteit is zonder meer prima. Je kunt je PC rustig aan je stereo-installatie koppelen om zo op de bank te genieten van de immense muziekvoorraad.

Spotify werkt met een eigen programma dat zich soepeltjes laat installeren. Het lijkt sterk op iTunes en is ook net zo gebruiksvriendelijk. De zoekfunctie werkt snel en intuïtief.

In Nederland maakt de helft van de bevolking gebruik van Spotify. Nog eens 62 procent daarvan betaalt daarvoor. Dat gaat om de premiumversie waarbij gebruikers een tientje per maand betalen. De rest van de inkomsten komt uit reclames bij de gratis versie van de dienst.

Deezer

Catalogus: ruim 40 miljoen nummers
Prijzen: gratis met reclame, 10 euro zonder, familieabonnement 15 euro
Geluidskwaliteit: 320 kbps

De Franse dienst Deezer lijkt het broertje van Spotify. Klanten van T-Mobile kunnen voor 7 euro per maand lid worden, maar kunnen niet opzeggen tot het telefoonabonnement is verlopen. Deezer is op veel verschillende apparaten te gebruiken en heeft apps voor alle gangbare besturingssystemen en smart-tv’s. Vanuit die apps zijn er bovendien veel mogelijkheden om nieuwe muziek te ontdekken. Er zijn meer artiesten te vinden dan bij Spotify, onder wie ook veel Nederlandse.

De standaard bitrate is 320 kbps, maar voor 20 euro per maand kun je met Deezer ook ‘lossless’ (oftewel hifi-kwaliteit) streamen. Dat is interessant voor fijnproevers met een dure hifi-installatie of koptelefoon.

Tidal

Catalogus: ongeveer 40 miljoen nummers
Prijzen: 10 euro, familiepakket 15 euro, hifi-kwaliteit 20 euro
Geluidskwaliteit: 320 kbps of 24-bit/96kHz

Het is voor muziekliefhebbers lastig kiezen tussen Spotify, Deezer, Apple en Google, want die diensten kennen meer overeenkomsten dan verschillen. Tidal wil zich onderscheiden door zwaarder in te zetten op audiokwaliteit. De muziekdienst van rapper Jay-Z, mede mogelijk gemaakt door andere popsterren als Beyoncé, Daft Punk en Madonna, was de eerste grote aanbieder van lossless streamen. Voor 20 euro kun je muziek streamen in hifi-kwaliteit, hoewel je ook standaard abonnementen hebt voor streams in 320 kbps.

Naast muziek heeft Tidal ook een videocollectie, waarvan een deel exclusief. Voor de houders van het duurste abonnement is er een afdeling ‘Masters’, met zo’n 30.000 nummers in topgeluidskwaliteit (24-bit/96kHz) voor de echte audiofiel.

Overigens krijgt Tidal in de VS concurrentie van Amazon Music HD. Dat biedt voor 15 dollar muziek met hoge geluidskwaliteit aan.

Google Play Music

Catalogus: 35 miljoen nummers
Prijzen: 10 euro per maand
Geluidskwaliteit: 320 kbps

Deze muziekdienst onderscheidt zich enigszins van de andere grote aanbieders. Naast de bibliotheek van 30 miljoen nummers, kun je er zelf tot maximaal 50.000 nummers aan toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld je muziekcollectie die je thuis op een harde schijf hebt staan naar Google Play uploaden, zodat je die onderweg of waar je ook bent vanuit de cloud kunt afspelen. Handig als je liefhebber van een bijzonder genre bent, of van oude albums houdt die niet op streamingdiensten te vinden zijn.

Google streamt in 320 kbps, maar schaalt dat terug als je internetverbinding niet toereikend is. De weergave van je eigen collectie is afhankelijk van de kwaliteit van de upload. Een Google-account is verplicht, betalen kan via creditcard en PayPal.

Apple Music

Catalogus: ongeveer 40 miljoen nummers
Prijzen: 10 euro, gezinsabonnement 15 euro
Geluidskwaliteit: 256 kbps

Apple Music is de streamingvariant van iTunes. Er is geen gratis versie, wel een studentenabonnement voor 5 euro per maand. Met een abonnement kun je ook luisteren naar het Apple Music radiostation: Beats 1.

De streamingdienst heeft een proeftijd van 90 dagen en vereist een creditcard voor betalingen, want andere methodes zijn niet mogelijk. Apps zijn er voor Apple-producten, Android en pc. De gebruiksvriendelijkheid is vooral toegespitst op iPads en iPhones. In Windows moet je eerst iTunes downloaden, want je kunt Apple Music niet afspelen in een browser.

Soundcloud

SoundCloud wordt vaak gezien als de YouTube voor de audio. Het is makkelijk om er je eigen opgenomen materiaal te delen. Dj’s, maar ook podcasters en zelfs rappers, worden op die manier gevonden door een geïnteresseerd publiek. Daarmee was SoundCloud vaak toch een beetje een niche-site.

Al kan het best zijn dat je in het verleden de site in kleine vorm tegenkwam. Net als YouTube is SoundCloud te embedden, wat betekent dat je in dit geval een audiobestand op een andere website kunt zetten en zo makkelijk afluisterbaar maakt. Daardoor is de kans groter dat je een keer iets via SoundCloud geluisterd hebt, zonder dat je daarvoor naar de site zelf bent gegaan.

SoundCloud verreweg de grootste audiocollectie heeft: 150 miljoen bestanden. Daar kan niemand aan tippen. Nu komt dat vooral doordat het de plek is waar veel jonge artiesten zich melden, in de hoop gevonden te worden. Die zijn samen goed voor 120 miljoen audiobestanden. Daarnaast biedt SoundCloud 30 miljoen nummers aan, een catalogus die tot zekere hoogte te vergelijken is met de concurrentie.

  • Gratis versie met 120 miljoen nummers van wat SoundCloud opkomende artiesten noemt. Je kunt niet offline luisteren en hoort reclames tussendoor.
  • Voor € 5,99 per maand heb je hetzelfde aanbod, maar wel met de mogelijkheid om muziek op te slaan en je hoort geen reclame meer.
  • Voor € 9,99 krijg je toegang tot een nog grotere muziekbibliotheek van 150 miljoen audiobestanden. De 30 miljoen extra nummers zijn qua catalogus min of meer vergelijkbaar met andere diensten.

Offline

Een uur muziek luisteren met een bitrate van 320 kilopits per seconde, vergt zo’n 145 MB van je databundel als je niet met wifi verbonden bent. Daarom kun je bij alle muziekdiensten ook voor een offlinemodus kiezen. Dan download je eerst (met wifi) de bestanden, zodat je die later zonder internetverbinding kunt beluisteren. Bijvoorbeeld handig als je onderweg graag muziek afspeelt.

Scroll UpScroll Up