fbpx

Soundcloud

MAX Wikis > Soundcloud

SoundCloud is een Europees online audiodistributieplatform en een website voor het delen van muziek in Berlijn, Duitsland, waarmee gebruikers audio kunnen uploaden, promoten en delen.

Na de start in 2007 is SoundCloud uitgegroeid tot een van de grootste muziekstreamingservices op de markt met meer dan 175 miljoen maandelijkse gebruikers wereldwijd.
SoundCloud biedt zowel gratis als betaald lidmaatschap op het platform, beschikbaar voor desktop of mobiel. SoundCloud heeft de muziekindustrie beïnvloed door het succes van veel artiesten die hier begonnen zijn.

Kenmerken

  • mogelijkheid om via unieke URL’s toegang te krijgen tot geüploade bestanden, waardoor geluidsbestanden kunnen worden ingesloten in Twitter- en Facebook-berichten;
  • mobiele apparaten hebben een SoundCloud-app nodig om een ​​nummer binnen Facebook af te spelen;
  • een bestand kan worden ingesloten door op een deelknop te klikken die overeenkomt met de doelsite (bijvoorbeeld Twitter);
  • geregistreerde gebruikers kunnen onbeperkt naar audio luisteren en mogen tot 180 minuten gratis naar hun profiel uploaden;
  • SoundCloud verspreidt muziek met widgets en apps. Gebruikers kunnen de widget op hun eigen websites of blogs plaatsen, waarna SoundCloud automatisch elk geüpload nummer tweet.
  • SoundCloud geeft audiotracks grafisch weer als golfvormen en stelt gebruikers in staat “getimede opmerkingen” te plaatsen op specifieke delen van een track. Deze opmerkingen worden weergegeven terwijl het bijbehorende audiosegment wordt afgespeeld.
  • Gebruikers kunnen afspeellijsten maken (“sets”) en nummers liken, die vervolgens worden opgeslagen op hun eigen “Vind ik leuk”-pagina.

Muziekbestanden uploaden

Met de API van SoundCloud kunnen programma’s muziek en geluidsbestanden uploaden of bestanden downloaden als de uploader hiervoor toestemming heeft gegeven. Deze API is geïntegreerd in verschillende DAW-software zoals Ableton Live, GarageBand, Logic Pro en Studio One.

SoundCloud ondersteunt AIFF, WAV, FLAC, ALAC, OGG, MP2, MP3, AAC, AMR en WMA-bestanden.

Copyright

SoundCloud ondersteunt Creative Commons-licenties.

Impact

Aangezien het platform volledig online is, is er geen platenlabel of distributeur nodig om de muziek te laten horen. Gebruikers en artiesten worden samen in het platform geplaatst, waardoor een gemeenschapsgerichte ruimte ontstaat.

De manier waarop gebruikers liedjes en artiesten kunnen becommentariëren, liken en delen, zorgt ervoor dat het platform meer aanvoelt als een sociale mediasite dan als een streamingdienst.

Veel artiesten zijn van Soundcloud naar de reguliere muziekindustrie verhuisd vanwege hun toegenomen populariteit van het platform. In 2018 begonnen de Grammy’s artiesten en hun muziek te herkennen op SoundCloud. De verschuiving van The Recording Academy was opnieuw te danken aan de populariteit van het platform en hun artiesten, zoals Chance the Rapper.

Chance the Rapper is een voorbeeld van een SoundCloud-artiest die de vorm van de industrie heeft doorbroken. Chance begon op SoundCloud met zijn mixtape en heeft tot op de dag van vandaag nooit iets van zijn muziek verkocht.

Soundcloud heeft artiesten een alternatief pad gegeven om een ​​carrière in de muziek na te streven die verschilt van de bestaande muziekindustrie.

Category: Tags:
 
Scroll UpScroll Up