fbpx

Spotify

MAX Wikis > Spotify

Verdienmodel

In Nederland maakt de helft van de bevolking gebruik van Spotify. Nog eens 62 procent daarvan betaalt daarvoor. Dat gaat om de premium versie waarbij gebruikers een tientje per maand betalen. De rest van de inkomsten komt uit reclames bij de gratis versie van de dienst.

Van die inkomsten komt 80-85 % bij de rechthebbenden terecht. De meest gestreamde artiest in Nederland is rapper Frenna, met bijna een miljard streams. Dat gaat om microbedragen van 0,03 cent, dus het aantal streams (van minimaal 1 minuut) moet aanzienlijk zijn om er echt iets aan te verdienen. Frenna kan met zijn volume prima een auto betalen en ook nog een huis. Artiesten die blijven steken op 200 duizend streams, houden daar relatief weinig inkomsten aan over.

Muzikale verandering

Het verdienmodel heeft ook voor muzikale verandering gezorgd. Nummers worden nu tracks genoemd en hebben kortere intro’s. Mensen zijn ongeduldig en klikken door. Als er na dertig seconde niks ‘interessants’ te horen is, zijn ze weg. Nu kiezen artiesten ervoor om meerdere ‘korte’ albums per jaar uit te brengen, in plaats van één lang album. Het is belangrijk om zichtbaar te blijven.

De tracks zijn ook korter. Op Spotify word je afgerekend per keer dat een nummer is afgespeeld. Als een nummer 8 minuten duurt is dat zonde. Iedere minuut betekent een microbetaling.

Hoe betaalt Spotify artiesten?

Dat hangt sterk af van het soort rechten waar we het over hebben, evenals de manier waarop de royalty-pipeline is opgezet.

  • Aan de master-kant betaalt Spotify over het algemeen de royalty’s via distributiebedrijven zoals Believe of TuneCore, of rechtstreeks aan het platenlabel, als het een directe licentieovereenkomst heeft met het platform (zoals Warner, Sony en Universal doen).
  • Aan de kant van de compositie of het copyright betaalt Spotify royalty’s aan songwriters via Performance Rights Organizations (PRO’s), of, nogmaals, rechtstreeks aan grote uitgeverijen, die een directe relatie hebben met de streamingdienst.

Hoeveel betaalt Spotify per stream?
Gemiddeld betaalt Spotify de copyrighthouder(s) van de masteropname $ 0,00318 per stream. Zoals we hierboven hebben betoogd, hangt de uitbetaling per stream enorm af van het type streams dat de artiest krijgt. Bovendien zal het daadwerkelijke geld in de zak van de artiest ook afhangen van de contracten (tussen de artiest, het label en de distributeur).

Hoeveel betaalt Spotify per 1000 streams?
Aangezien de gemiddelde stream $ 0,00318 betaalt, verdienen 1000 streams op Spotify de rechthebbende (n) van een muziekwerk ongeveer $ 3,18.

Welke streamingdienst betaalt het meest?
Amazon Music betaalt het meeste van elke streamingdienst voor $ 0,012 per stream.
Muziekabonnementsservice Rhapsody is de op één na hoogste met $ 0,011 per stream.
Je kunt echter verwachten dat het totale aantal streams op die platforms minuscuul zal zijn in vergelijking met Spotify, Apple Music, YouTube of Pandora.

Lokale Spotify-, Apple Music- en YouTube Music-uitbetalingen

De laatste tijd betreden wereldwijde streamingmerken, van Spotify en Amazon tot YouTube Music en Deezer, een aantal opkomende streamingmarkten. De wereldwijde expansie van de markt is een van de belangrijkste trends in de streamingbusiness – en dat zal de algehele wereldwijde uitbetaling per stream doen dalen.

Hoeveel betaalt Spotify artiesten (over de hele wereld)?
Spotify is onlangs op de Indiase markt gekomen. Als Spotify Premium in de VS $ 9,99 per maand kost, moet Spotify in India de prijzen verlagen om te kunnen concurreren met de lokale aanbiedingen van JioSaavn en dergelijke. In India plaatst Spotify het laagste prijskaartje ooit op zijn premiumservice, slechts $ 1,7 per maand.

Die aanpak is niet nieuw: de prijzen van streamingdiensten variëren over de hele wereld.

Spotify Premium Price in Selected Markets, USD
Spotify Premium Price in Selected Markets, USD

Zo’n verspreiding is niet alleen een Spotify-ding: Apple Music, YouTube Music – elke wereldwijde streamingdienst moet de lokale prijzen flexibel houden om concurrerend te blijven over de hele wereld. Dat heeft een enorme impact op de waarde van de streams die uit die regio’s komen.

  • Laten we nog eens kijken naar de uitbetalingen per stream, maar richten ons op de onderkant van de distributie.
  • Russische UMA en Yandex hebben tarieven van $ 0,001 en $ 0,0005.
  • JioSaavn, de populairste streamingdienst in India, betaalt slechts $ 0,00126 per stream.

Als Spotify, Apple Music en YouTube Music de prijs van JioSaavn moeten evenaren kun je verwachten dat de regionale uitbetaling per stream vergelijkbaar zal zijn.

Scroll UpScroll Up